Днес в Районен съд-Пловдив се проведе инициативата Ден на отворените

...
 Днес в Районен съд-Пловдив се проведе инициативата Ден на отворените
Коментари Харесай

Студенти и ученици влязоха в ролята на прокурори и съдии в Районен съд-Пловдив

 Днес в Районен съд-Пловдив се организира самодейността „ Ден на отворените порти “, под надпис „ Открито за правосъдната власт “, която се организира годишно в органите на правосъдната власт и цели да се спомогне за повишение на правната просвета на жителите и създаване на по-голямо доверие в правосъдната система.
Прочетете още
Специални посетители на магистратите  от районен съд – Пловдив бяха  ученици от Национална комерсиална гимназия „ Васил Левски “ – гр. Пловдив  и студенти от Юридическия факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски “. На събитието бяха поканени и представители на Адвокатска гилдия – гр.Пловдив, нотариуси и частни правосъдни реализатори. Присъстваха също Директорът на Национална комерсиална гимназия – Пловдив госпожа Веселка Цекова и доц.д-р               Даниела Дончева – Декан на Юридическия факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски “.

Денят на отворените порти откри Председателят на Районен съд – Пловдив господин Иван Калибацев, който поздрави всички посетители и показа задачата на осъществяване на осведомителната акция „ Ден на отворените порти “.  Председателят уточни, че с тази самодейност се дава опция за пълноценно просветително развиване и устременост към правните науки на младежите и учениците от гимназиалния курс.

Събитието продължи с възстановка на правосъден развой по автентичен случай. Участници в процеса бяха бъдещите адвокати от ПУ „ Паисий Хилендарски “. Те  облякоха тоги и влязоха в функциите на правосъден състав, прокурор, юрист и обвиняем.  На студентите оказваха подпомагане настоящите наказателни съдии от районен съд – Пловдив Зорница Вангелова – Тухчиева, Панайот Велчев и Светослав Узунов, които подкрепяха всяка една от страните.

Целта на провеждането на привиден развой е образуването на действителна визия за правораздавателната активност на съда по делата и ролята на всеки участник в наказателния развой, реализиране предварителна защита измежду младежите, възпитаване на възприятие за правдивост и отговорно взимане на решения.

В рамките на събитието се организира и обичайна самодейност „ Борса за правосъдни чиновници “, която се организира взаимно с управлението на Районен съд – Пловдив и възпитаници от Национална комерсиална гимназия „ Васил Левски “ – гр.Пловдив.

Г-н Калибацев приветства младежите и подсети за опцията за работа в правосъдната система и тяхното бъдещо развиване.  По време на открития ден учениците имаха опция да направят информационен тур в правосъдната постройка, да се срещнат с достъпа до правораздаване, функционалностите и спецификата в работата на обособените органи на правосъдната власт.

Съдебни чиновници на разнообразни позиции в правосъдната администрация презентираха своите длъжности, като показаха разнообразни аспекти и занимателни истории от всекидневието на своята специалност. Учениците бяха осведомени с работата на обособените служби, деловодства и регистратурата  на съда, с съществени права и отговорности, както и с условията за обучение и подготовка.

Представителите на Адвокатска гилдия – гр.Пловдив адв.Албена Йотова и адв.Светослава Ангелова се обърнаха към учениците, презентираха длъжностите в адвокатска адвокатска фирма и ги насърчиха да аплайват за свободни позиции.

Частният правосъден реализатор Стефан Горчев също обясни работата на правосъдните реализатори, работата в адвокатските фирми на ЧСИ и прикани учениците да аплайват за работа при тях.

Нотариусите бяха показани от нотариус Мариана Пиперкова - Атанасова, която също изясни за активността на нотариусите в нотариалната адвокатска фирма и която също прикани учениците да аплайват за свободни позиции в нотариалните адвокатски фирми след довеждане докрай на междинното им обучение.

Ръководството на районен съд – Пловдив, както и представителите на Адвокатска гилдия – гр.Пловдив, представителите на ЧСИ и нотариусите взаимно организират тази самодейност за да информират  младите хора  за опциите за реализация, като общата цел е да запазят младежта на гр.Пловдив да се развива професионално в личния си град.

Г-жа Мария Симеонова – помощник към Юридическия факултет към ПУ „ Паисий Хилендарски “ прикани учениците да аплайват компетентност „ Право “, като им обясни за многото благоприятни условия за реализация, в случай че се насочат към юридическата специалност.  Г-жа Симеонова също благодари и за положителното съдействие сред управлението на районен съд – Пловдив и Юридическия факултет към ПУ „ Паисий Хилендарски “.

Срещата мина при огромен интерес с доста и най-разнообразни въпроси, голям брой фотоси в правосъдна зала и приключи с връчване от Председателя на районен съд – Пловдив господин Иван Калибацев на  Служебни бележки на зрелостниците от Национална комерсиална гимназия – Пловдив, компетентност „ Съдебна администрация “ и компетентност „ Банково дело “, които през 2022/2023 година организираха индустриалната си процедура в районен съд – Пловдив според подписано съглашение сред районен съд – Пловдив и Националната комерсиална гимназия – Пловдив.

Денят на отворените порти завърши със поръчка за нови срещи.

      

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР